بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
"Kemudian setelah itu hatimu menjadi keras, sehingga (hatimu) seperti batu, bahkan lebih keras. Padahal dari batu-batu itu pasti ada sungai-sungai yang (airnya) memancar daripadanya. Dan ada pula yang terbelah lalu keluarlah mata air daripadanya. Dan ada pula yang meluncur jatuh kerana takut kepada Allah. Dan Allah tidaklah lengah terhadap apa yang kamu kerjakan."
[QS Al-Baqarah, 2:74]

Saturday, 5 November 2011

Demi Cinta Pada Rabb-nya

Mustahil bagi seorang ayah tidak mencintai anaknya. Bahkan berapa ramai menusia pada hari ini yang keluar daripada jalan dakwah kerana masalah anak. Risau akan tidak cukup pakaian dan makanan untuk anaknya. Tetapi, demi cinta pada Rabb-nya, Nabi Ibrahim rela untuk mengorbankan anaknya demi membuktikan rasa cintanya kepada tuhannya. Itulah Nabi Allah Ibrahim..

Mustahil juga seorang lelaki tidak mencintai dirinya sendiri. Bahkan berapa ramai juga manusia yang meninggalkan tanggungjawabnya terhadap agama Allah kerana kepentingan dirinya sendiri. Tetapi, demi cinta pada Rabb-nya, dia malah rela mengorbankan dirinya sendiri demi pembuktian cinta kepada Tuhannya. Itulah Nabi Allah Ismail..

Mustahil juga ibu tidak mencintai anaknya. Bahkan berapa ramai manusia yang sanggup tinggalkan kerja-kerja keislaman kerana perintah keluarga tidak membenarkan. Tetapi, demi cinta pada Rabb-nya, dia bukan sahaja membenarkan anaknya dikorbankan, bahkan dia rela dengan penuh kerelaan.. Itulah isteri Nabi Allah, Hajar.

Jika mereka sudah membuktikan cinta mereka masing-masing pada Allah dengan sesuatu yang sangat mereka cintai dengan pengorbanan. Maka, kita bila lagi? Cubalah kita jangan hanya tahu beraya korban sahaja.

"Maka Kami beri khabar gembira kepadanya dengan (kelahiran) seorang anak yang sangat sabar"  

"Maka tatkala anak itu sampai (pada umur sanggup) berusaha bersama-sama Ibrahim, Ibrahim berkata: "Hai anakku sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahwa aku menyembelihmu. Maka fikirkanlah apa pendapatmu!" Ia menjawab: "Hai bapakku, kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu; insya Allah kamu akan mendapatiku termasuk orang-orang yang sabar". 

"Tatkala keduanya telah berserah diri dan Ibrahim membaringkan anaknya atas pelipis(nya), (nyatalah kesabaran keduanya)". 

"Dan Kami panggillah dia: "Hai Ibrahim", 

"...sesungguhnya kamu telah membenarkan mimpi itu", sesungguhnya demikianlah Kami memberi balasan kepada orang-orang yang berbuat baik".  

"Sesungguhnya ini benar-benar suatu ujian yang nyata". 

"Dan Kami tebus anak itu dengan dengan seekor sembelihan yang besar". 
[QS As-Saffat, 37:101-107]

+++ 


"Daging (haiwan korban) dan darahnya itu sekali-kali tidak akan sampai kepada Allah, tetapi yang sampai kepada-Nya adalah ketakwaan kamu. Demikianlah dia menundukkannya untukmu agar kamu mengagungkan Allah atas petunjuk yang Dia berikan kepadamu. Dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang berbuat baik." 
[QS Al-Hajj, 22:37]

Salam Eid al-Adha.. =)


"kesedaran.."
khir al-imtiaz
0752pm
5-Okt-2011

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

+++


"Wahai kaum Muslimin dan Muslimat di seluruh dunia, memboikot produk-produk buatan Israel dan Amerika adalah kewajipan bagi seluruh umat Islam di seluruh dunia. Setiap dolar yang kita bayarkan untuk sebotol Coca-Cola misalnya, akan menjadi sebutir peluru di dalam senjata orang-orang Amerika atau Israel yang akan diacu ke arah kita. Kita telah menyumbangkan wang kita setiap hari kepada McDonalds, KFC, Burger King dsb, tanpa memikirkan ke mana wang itu akan dibelanjakan.

Menurut pendapat saya, setiap Muslim harus bertanggungjawab dalam hal yang mempengaruhi keluarga dan gaya hidup mereka. Lihatlah kepada orang-orang Amerika yang telah membatalkan (veto) resolusi PBB untuk mengutuk aksi tentera Israel di Palestin. Jika mereka itu adalah pemelihara perdamaian seperti yang mereka dakwa, apakah mungkin mereka melakukannya (membatalkan resolusi PBB)?

Wahai manusia, tidakkah anda berfikir? Tidakkah anda memiliki perasaan lagi? Tidakkah anda merasakan kepahitan negara-negara Arab dan Islam dalam hal ini? Darah yang paling murah adalah darah kita! Kita telah menjadi bahan percubaan bagi senjata-senjata dan peluru-peluru serta teknologi mereka. Persenjataan perang ini dibiayai oleh kita, dalam gaya hidup konsumerisme yang mereka paksakan ke atas kita.

Saya bertanya kepada anda semua, dengan nama Allah. Saya bertanya pada anda semua, atas nama ribuan orang yang mati di tangan pengganas-pengganas itu pada tahun 1948, 1967, 1973 di Qana, di Dir Yassin, di Bahr al-Bakar semenanjung Gaza dan di al-Quds. Saya bertanya kepada anda semua, atas nama orang yang mati syahid untuk kehormatan kita. Saya bertanya ke atas anda, atas nama seorang anak kecil bernama Muhammad al-Durrah, yang syahid dalam pelukan ayahnya ditembusi peluru-peluru, dari wang yang telah kita sumbangkan kepada mereka.

Apakah akan jadi kepada kita? Kita memiliki mata yang tidak dapat kita gunakan untuk melihat. Kita memiliki telinga, tetapi kita tidak gunakan untuk mendengar. Kita memiliki hati, tetapi tidak lagi dapat merasai. Mereka telah menjadikan kita sebagai pengguna-pengguna yang buta, yang rela membayar wang untuk membiayai senjata mereka, untuk mendukung aksi keganasan mereka di dunia Arab dan Islam.

Boikot mereka sekarang! Sekarang atau peluang ini tidak muncul lagi selamanya!

Dunia Arab dan Islam harus bersatu agar menjadi kuat. Kembali dan siapkan persenjataan kita. Kembalikanlah dan bangunkanlah ekonomi kita agar kita dapat menghancurkan mereka. Allahu Akbar!!"

[Dr. Yusuf al-Qaradhawi, 8 Oktober 2001 (Qatar)]


+++